De pareltjes langs de fietsroutes van de Algarve

Op de fiets op ontdekkingsreis door de Algarve? Je kiest waarschijnlijk voor de grillige kustlijn, de gele zandstranden en adembenemende kliffen. Toch moet je wanneer je door al deze schoonheid trekt ook eens stoppen bij deze pareltjes langs je route. Geen zorgen, de schoonheid houdt daar niet op.

Sfeervolle badplaats

Voor een fantastisch strand stop je in Armação de Pera. Over een lengte van 6 kilometer strekt het typische goudgele Algarve strand zich uit. Je maakt gemakkelijk een wandeling over de prachtige kliffen en geniet van een prachtig uitzicht over strand en zee. Samen met de sfeervolle boulevard maakt dit het één van de meest populaire stranden van de regio.

Trek vooral de stad in en loop door de smalle keistenen straatjes. Je vindt daar restaurants die plaatselijke specialiteiten bereiden en gezellige bars waar je fadomuziek hoort spelen terwijl je je koffie opdrinkt. Loop ook nog even over de boulevard voor een stop bij één van de geweldige ijssalons.

Richting het Monchique gebergte

Stap de fiets weer op om de kust achter je te laten en trek het binnenland in. Het land ontpopt zich tot een oase van prachtig gekleurde bomen. Sinaasappelboombossen, granaatappelboomgaarden, vijg- en amandelbomen wisselen elkaar af. Hier en daar zie je een pittoresk dorpje met witgeschilderde huisjes terwijl je dichterbij Monchique komt. Kijk ook goed naar de bomen en de kans is groot dat je een adelaar, sperwer of valk spot.

Aan de voet van de klim naar de Foía berg ligt een dorp met de niet zo Portugese naam Monchique. Een typisch Portugees dorpje dat fietsend goed te bereiken is vanuit Portimão. De naam is niet het enige wat het plaatsje uniek maakt. Je arriveert namelijk op het beginpunt van een wandel- en fietsparadijs. Via verschillende routes beklim je de hoogste bergtop van de Algarve en stop je langs kletterende watervallen, ruige kloven en groene valleien.

Bezoek je het levendige groene berggebied dan wil je misschien ook eens stoppen bij de watermolen naast de stad. Onderweg kom je mogelijk meer oude watermolens tegen, maar waarschijnlijk is dit de enige werkende. Bij terugkeer wacht je op het centraal gelegen dorpsplein een heerlijke welverdiende lunch.

Een mix van

Lagos, de voormalige hoofdstad van de Algarve heeft in alle hoeken wat te bieden. Als één van de oudste Portugese stadjes aan zuidkust heeft het een rijke mix van bouwstijlen. Je ziet moderne gebouwen tussen de bijzondere gevels en kerken uit de Portugese en Moorse architectuur. Deel van de stad is ooit verloren gegaan tijdens een aardbeving in de 18e eeuw, wat vandaag tot een interessante compositie leid.

Wandel tijdens je bezoek vooral over de stadsmuur. Niet alleen geeft het je een memorabel uitzicht over de stad en haar jachthaven. Ook geeft het je de kans om de omringende natuur vanuit een fijne positie te bewonderen.

Parallel aan de jachthaven slenter je over de bruisende boulevard. Je spot kleurrijke vissersboten en luxe jachten in het water terwijl je langs de vele kraampjes met souvenirs en verse vis wandelt.

Op loopafstand van Lagos liggen het Ponta da Piedade. De goudgele kliffen zijn één van de beroemdste attracties van Portugal met rede. Volg de wandelroutes door en over de goudgele kliffen om het de rotsachtige kust in haal glorie van dichtbij te bewonderen.